Kalorifria nudlar

Shirataki NudlarShirataki Nudlar kommer från Asien och är helt fria från kolhydrater och innehåller endast 5 kcal per 100 g. Nudlarna tillverkas av konjaksroten (glukomannan) som är en helt naturlig växt med ett naturligt högt innehåll av bland annat kostfiber.

I Asien och speciellt i Japan har konjaksroten varit en del av kosten i över 1000 år. Det sägs att det var buddhistiska munkar som först började äta konjaksroten i terapeutiskt syfte. Efter en tid blev konjaksroten populär även bland den generella befolkningen och så har den förblivit ända till modern tid. På senare år har roten även uppmärksammats utanför Japans gränser och i bland annat Sverige har roten, framför allt i form av shiratakinudlar, blivit mycket populär som hälsokost och i samband med diet.

Konjaksroten verkar onekligen vara något av en mirakelrot, men vad är det egentligen den innehåller? Konjaksroten består till största delen av vatten – hela 97 % beräknas bestå av vatten. De resterande 3 procenten består av en speciell typ av kostfiber som kallas glukomannan. Fibrer kan i princip inte tas upp av den mänskliga kroppen och passerar därför i stort sett opåverkade genom mag- och tarmkanalen. Av denna anledning blir produkter som tillverkas av konjaksrot mycket kalorisnåla och det är därför som shiratakinudlarna endast innehåller 5 kcal per 100 g.

Shiratakinudlar tillverkas av konjaksrot, vatten och salt – inget annat. Detta innebär att nudlarna är naturligt fria från ägg, gluten och mjölk och passar därför alla. Dessutom har nudlarna en neutral smak så att du enkelt kan smaksätta dem med dina favoritkryddor.

Fördelar med Shiratakinudlar

  • Neutral smak
  • Fria från gluten och laktos
  • Kolhydratsnåla
  • Mycket kalorisnåla
  • Nyttigt alternativ till vanliga nudlar och pasta

Näringsinnehåll

Shiratakinudlarnas näringsinnehåll passar perfekt för dig som vill gå ner i vikt eller minska på kolhydraterna. Nudlarna är i stort sett helt fria från kolhydrater och innehåller varken fett eller protein. I tabellen nedan kan du läsa mer om dessa mirakelnudlars näringsmässiga innehåll.

Näringsvärde Per 100 g
Energi 5 kcal
Protein 0 g
Kolhydrater 0,4 g
–          varav sockerarter 0 g
Fett 0 g
–          varav mättat fett 0 g
Fibrer 4 g
Salt 2 mg

 

Nudlarna kan användas på många olika sätt. Tillaga dem genom att först skölja dem i kallt vatten och därefter lägga dem i en skål. Häll sedan kokande vatten över nudlarna och låt dem dra i några minuter innan du häller av vattnet.

När nudlarna är klara kan du tillsätta dem i sallader, soppor, wokblandningar eller servera dem med en god och kalorifri pastasås från Walden Farms för en mycket kalorisnål lunch eller middag. Ett tips är att smaksätta nudlarna med goda och smakrika kryddor för att ge nudlarna en smak du tycker om.

Vem ska äta shiratakinudlar?

Shiratakinudlarnas näringsinnehåll gör att de passar speciellt bra vid diet. Eftersom nudlarna är i stort sett helt kalorifria kan du använda dem för att laga goda och mättande maträtter även när du försöker gå ner i vikt. Nudlarna kan därmed användas som ett roligt inslag för att byta av med måltidsersättningsprodukter i form av soppor, milkshakes och bars.

Nudlarna kan även användas av dig som följer en kolhydratsnål kost eller som av andra anledningar vill hålla nere på kolhydrat- eller energiintaget. Du kan även köpa Shirataki Nudlar i flerpack om du vill fylla på skafferiet och vara säker på att alltid ha en påse hemma.

Lämna en kommentar